Makronky se pomalu ale jistě stávají neodmyslitelnout součástí svateb. Na všetečné otázky ze světa markonek mi odpověděla makronková guru Bára Balgová z BB Makronky.
Makronky jsou sladké dezerty vyznačující se širokou škálou příchutí. Nejslavnější jsou francouzské markonky ale původní recept pochází z Itálie.
Makronky se skládají ze dvou skořápek slepených lahodnou náplní. Skořápky jsou pečené z mandlové mouky, cukru a bílků. Na náplně se nejčastěji používá mascarpone nebo bílá čokoláda. Bohužel v dnešní době se používá čím dál více předpřipravených směsí a umělých dochucovadel. Naše makronky pečeme ze 100% mandlové mouky a náplně připravujeme z domácích surovin.
Modním trendům nepodléhají pouze svatební šaty ale i dezerty. Nevěsty můžou makronky sladit do barev svatby, což například svatební koláčky neumožňují. Navíc jejich malá velikost je na svatby velmi praktická.
Upřímně si nemyslím, že makronky zcela nahradí svatební koláčky. Jde o střet moderního s tradičním. V naší nabídce můžete najít tradiční české příchutě jako mák nebo ořechy. A naopak i moderní příchutě jako levandule, tiramisu nebo raffaello.
Výslužka v podobě makronek se těší čím dál větší oblibě. Ideální jsou výslužky v podobě dvou makronek ve zdobeném pytlíčku či dárkové krabičce na osobu.
Skořápky makronek jsou zcela bezlepkové. Náplně jsou většinou také bezlepkové, ale to je vždy nejlepší zkonzultovat s cukrářkou.
Zde je velká variabilita. Existují maxi i mini makronky. Většinou se velikost pohybuje mezi 3-4cm. Makronky mohou chutnat po nejrůznějším ovoci, čokládě, po oříšcích, jiných dezertech, komerčních tyčinkách nebo po bylinkách.
Do makronek se používá většinou velmi malé množství barviv, která nejsou zdraví škodlivá. Existují však i přírodní barviva, která lze použít.
Např. iniciály snoubenců, datem svatby? Šlo by je použít místo jmenovek? Rozhodně ano. Specializujeme se pouze na pečení makronek, a tak můžeme nevěstám nabídnout širokou škálu zdobení. Na makronky ručně malujeme iniciály novomanželů, datum svatby i drobné nápisy. Pečeme makronky ve tvaru srdce nebo makronky ozdobené krajkou či perličkami. Lze je tedy použít i jako jmenovky.
Na přání nevěsty samozřejme lze nahradit veškeré sladké pouze makronkami.
Doporučujeme makronky objednávat nejpozději na začátku roku. V té době se odehrává velké množství svatbních veletrhů a termíny se rychle plní.
Doba spotřeby se odvíjí od náplně. Obecně ovocné náplně vydrží kratší dobu než ostatní kvůli vodě obsažené v ovoci. Doba spotřeby se pohybuje mezi 4 až 6 dny. Doporučujeme objednávat co nejdříve. Termíny oslav, svateb se jsou měsíce dopředu plné.
Nevěstám doporučujeme objednávat 2-3 makronky na osobu. Na svatbu s 50 hosty tedy 120-150 makronek. Cena makronek je různá podle toho zda se jedná o klasické či zdobené makronky. Cena se tedy může pohybovat mezi 2,5 až 3 tisíci korun.
Pečení makronek doma by bylo pro nevěsty rozhodně časově i finančně náročnejší než si je objednat. Makronkám se věnuji přes 2 roky a stále mě dokáží překvapit. Makronky se považují za jeden z nejtěžších dezertů.
Během dvou let jsem vyzkoušela několik receptů a navštívila pár kurzů. Recept jsem postupně upravovala s každým pečením, až jsem se propekla k tomu svému, který se mi osvědčil. 🙂
Na samém začátku mě makronky zaujaly svojí jedinečností, barevností a komplikovaností přípravy. Poprvé jsem se makronky odvážila upéct díky vánočnímu daru v podobě mandlové mouky a gelových barev. Začátky nebyly snadné, ale po nalezení toho správného receptu a po zdokonalení náplní jsou tady mé, a teď i Vaše, BBmakronky. https://www.bbmakronky.cz/